• Tip 15 - Ook zo lastig om het juiste aquarelpapier te vinden?

    19 februari 2025

    Het is lastig om hier een antwoord op te geven omdat je keuze te maken heeft met wat je gaat doen? Werk je veel in detail of pak je heb wat grover aan. Wil je dat het papier het water snel opneemt of juist niet? En natuurlijk niet onbelangrijk. Wat is je budget? 

    Als beginner moet je het allemaal nog uitvinden. Ik raad altijd aan om een tijd met hetzelfde papier te werken zodat je kan wennen aan je papier. Bij elk project een andere papiersoort zou ik zeker in het begin niet aanraden.

    Op het internet is heel veel te vinden en daar draag ik hier dus aan bij. Maar waar ik ooit behoeft aan had toen ik begon, was een overzicht van verschillende aanduidingen die gebruikt worden op het aquarelblok of de vellen aquarelpapier. Ik zet hier e.e.a. op een rijtje.

    Student
    Het woord zegt het al studentenkwaliteit. 

    Artist
    Duurder papier van een beter kwaliteit.

    Heet geperst – Hot pressed
    Vaak erg glad papier. Is goed te gebruiken voor scherpe details en geeft prachtige kleuren. Het papier zuigt het water niet al te snel op wat vaak als prettig wordt ervaren. Vaak duur

    Koud geperst – Cold pressed
    Heeft meer structuur (middelfijn tot grof).  Bij dit papier wordt het water snel opgezogen.

    Gewicht
    De meeste gewichten gaan van 185 gr tot 640 gr. Hoe zwaarder het papier hoe meer water het kan opnemen. Aangeraden wordt om papier tot 300 gr op te spannen of in een block te kopen om kromtrekken of bobbelen te voorkomen. Overigens als je heel nat werkt is een aquarelblok niet voldoende en moet je opspannen.

    Katoen
    Neemt het meeste water op maar is ook duurder.

    Cellulose
    Neemt minder water op maar goedkoper.

    Katoen en cellulose
    Vaak een goede oplossing voor een gemiddeld budget.

    Grain satiné
    Hot pressed dus een glad oppervlak

    Grain Fin/Medium grain
    Cold-pressed – medium ruw

    Torchon (Rough)
    Cold pressed Ruw oppervlak

    Overigens heeft Van Beek een mooi overzicht op de website met meer dan 200 soorten aquarelpapier van verschillende merken met bij elke papiersoort de specificatie. 

    Lees meer >> | 21 keer bekeken

  • Tip 14 - Ook wel eens moeite om een egaal vlak te vullen met viltstift?

    10 februari 2025

    Ga dan eens op zoek naar markers op alcoholbasis. Hiermee kan je mooie egale vlakken maken zonder vervelende strepen. Dit hang ook wel af van welk papier je gebruikt. Hoe gladder het papier hoe beter het resultaat vaak is. Ook papier dat niet teveel vocht opzuigt heeft de voorkeur. Dus test je markers uit op verschillende papiersoorten voordat je start met je project. 

    Lees meer >> | 53 keer bekeken

  • Tekentip 13 - Wat is het beste kleurpotlood?

    5 februari 2025

    Ja, dat is een lastige vraag want dat heeft ook te maken met een persoonlijke voorkeur. Ik werk graag met de kleurpotloden van Faber Castel Polychromos. Maar er zijn nog veel andere goede merken. Bush en Van de Worp deed een onderzoekje naar kleurpotloden, aquarelpotloden en pastelpotloden. Dus wil je hier meer over weten klik dan even op de link. Maar kijk ook eens naar Alles wat je moet weten over kleurpotloden van Van Beek.

    Meestal wordt aangeraden om een linke doos aan te schaffen. Denk dan aan aantallen tussen de 60 en 75 kleurpotloden. Zeker doen. Voor een echte kleurpotloodtekening heb je meerdere nuanceringen van een kleur nodig. Ook altijd goed om bij na te denken is of je de potloden gemakkelijk los kan kopen. Je zal zien dat een aantal kleuren soms wel heel hard gaan binnen je assortiment.

    Lees meer >> | 27 keer bekeken

  • Tekentip 12 – Volume brengen in je voorstelling

    22 november 2023

    Het is in het begin vaak lastig om volume aan te brengen in je voorstelling. Je bent blij als je voorstelling gelijkend is maar dan komt de rest nog. Hoe breng je op een mooie manier volume in je object. Bestudeer daarvoor de plaatjes goed.

    Tekening 1 - De kant waar het licht op schijnt (1/4) laat je wit. Alle andere onderdelen geef je een lichte grijze toon. Deze zal niet overal even egaal zijn maar dat hindert niet. 

    Tekening 2 - Vervolgens maak je driekwart van de grijze toon iets donkerder. 

    Tekening 3 – Hier maak je de helft van je grijze toon weer donkerder.

    Tekening 4 – Als laatste maak je een kwart van de grijze tonen zwart.

    Je ziet door steeds een toon toe te voegen er een volume ontstaat.

    Probeer het eens.

    Lees meer >> | 211 keer bekeken

  • Tekentip 11 – Minder is meer in je tekening.

    13 november 2023

    Minder is meer. Wat bedoel ik hiermee?

    Als je een onderwerp wilt weergeven gaan we vaak lekker aan slag om het onderwerp zo nauwkeurig mogelijk te tekenen. Hierdoor vergeten we dat het weergeven op het platte vlak, je tekenvel, best anders kan overkomen dan die realiteit. Kijk daarom heel vaak van een afstandje naar je tekening. Dus zet je tekening even op zo’n 1,5 meter, kijk een poosje en stel jezelf de vraag of het nog wel nodig om door te tekenen. Immers, het is soms al voldoende duidelijk wat je wilt weergeven. De suggestie doet soms meer dan alles in details uitwerken. Ga hier eens mee aan de slag en teken minder dan je tevoren van plan was.

    Lees meer >> | 487 keer bekeken

  • Tekentip 10 - Tekening opbouwen uit geometrische vormen

    10 november 2023

    Hoe start jij met het opzetten van een tekening? Maak je eerst een schets of begin je meteen volle bak te tekenen?

    Ik probeer meestal eerst de voorwerpen onder te verdelen in geometrische vlakken. In het voorbeeld koos ik ervoor om de bloem op te zetten in driehoeken en rechthoeken. Hoe meer je je hierop concentreert hoe meer van deze vlakken je zult zien. Probeer wel de werkelijke afmetingen te benaderen. Zo ontstaat een schetsmatige voorstelling in de juiste verhouding.

    Ben je klaar met de geometrische vlakken dan zoek je naar de werkelijke lijnen de exacte afmetingen van de bloemen. Voor mij is deze methode zeer werkbaar en geeft snel een goed resultaat.

    Lees meer >> | 255 keer bekeken

  • Tekentip 9 – Omlijnen van de onderwerpen. Niet doen!

    3 november 2023

    Wat ik wel eens zie is dat cursisten de getekende objecten sterk omranden. Dit
    lijkt logisch want je hebt misschien erg veel moeite gedaan om de juiste vorm te vinden. Als je de voorstelling uiteindelijk goed op je papier hebt dan is het fijn om deze stevig aan te zetten. Niet doen!

    Door een object stevig de omranden met een zwart potlood lijkt het object extra plat. Dit komt omdat de donkere lijn meer aandacht vraagt. De voorstelling wordt hierdoor platter. Al het volume dat je zorgvuldig hebt opgebouwd met schaduwen wordt teniet gedaan.

    Lees meer >> | 525 keer bekeken

  • Tekentip 8 - Welk gum gebruik jij?

    26 oktober 2023

    Er wordt aan mij wel eens gevraagd welk gum de voorkeur heeft bij het tekenen in potlood. Mijn favoriete gum is het kneedgum. Belangrijk is je te realiseren dat veel soorten gum sporen achterlaten op je papier. Dus als je hebt gegumd en je tekent weer opnieuw kan het zijn dat je een tintverschil krijgt. Het is daarom van belang een gum te gebruiken dat zo weinig mogelijk schade aanbrengt aan je papier. Dit hangt natuurlijk samen met de soort papier waarop je tekent. Zacht papier zal uiteraard gevoeliger zijn voor schade dan harder papier. 

    Lees meer >> | 269 keer bekeken

  • Tekentip 7 - Gebruik jij de negatieve ruimte in je tekening?

    21 oktober 2023

    We zijn gewend om een voorstelling in z’n geheel te tekenen. Daarbij beperken we ons tot alleen het onderwerp. Maar ook de delen tussen de verschillende voorwerpen (groene delen in het voorbeeld) kan je tekenen. Als je deze delen tekent staan de contouren van je voorstelling al op papier. Bijzonder is dat je dan een extra instrument in handen hebt om te bepalen of alles klopt. Probeer het eens.

    Lees meer >> | 281 keer bekeken

  • Tekentip 6 - Wist je dat hulplijnen gebruiken altijd een goed plan is?

    14 oktober 2023

    Als je lekker geconcentreerd aan het tekenen bent hoe houd je dan overzicht over je tekening? Natuurlijk ga je goed van start en meet je alles na. Soms lijkt toch je tekening uit verhouding te raken. Een goede manier om dit te beteugelen is het gebruik van horizontale- en verticale hulplijnen. 

    Trek daarom af en toe een horizontale of een verticale hulplijn. Zo kan je zien of je werk nog de juiste verhoudingen heeft.

    Deze hulplijnen kan je ook goed gebruiken in de schetsfase als je nog zoekende bent naar waar alle onderdelen zich ten opzichte van elkaar bevinden. 

    Veel succes.

    Lees meer >> | 206 keer bekeken

  • Meer blogs >>