• Tekentip 2 - De potloodpunt

  11 januari 2019

  Een scherpte punt geeft een dunne lijn, een afgesleten punt geeft een dikkere lijn en bij een "gesneden punt” krijgt de lijn meer karakter en is hierdoor minder voorspelbaar.

  De lijn
  Meestal slijpen we het potlood tot een scherpe punt. Hoe scherper de potloodpunt is, hoe dunner de lijn. De soort lijn geeft mede karakter aan je tekening dus pak niet te snel de puntenslijper maar bedenk wat je wilt uitbeelden en denk aan de sfeer.

  Sommige tekenaars gebruiken geen puntenslijper maar “slijpen” het potlood met een mesje. Met een hobbymesje snijd je voldoende hout van van potlood weg zodat de punt vrijkomt. De grafietstift snijd je niet. Deze kan snel afbreken. Het voordeel van een gesneden punt is dat de lijn niet overal even dik toont en hierdoor een lossere stijl laat zien. Een ander voordeel is dat je minder vaak je potlood hoeft te “slijpen”.

  Teken met de zijkant
  Gewoonlijk teken je met de punt. Een ander manier om het potlood te gebruiken is op de zijkant. Hierdoor teken je meer in vlakken of in hele brede lijnen. Deze techniek is zeer doeltreffend voor het aanbrengen van verschillende tonen maar ook een op een lossere manier te schetsen en tekenen.

  Grafietstift
  Naast het grafietpotlood kennen we ook de grafietstift. Dit is een dik potlood zonder het houten omhulsel. Deze stift kan hetzelfde geslepen/gesneden worden als het grafietpotlood. Deze stiften zijn erg handig om grotere vlakken van een toon te voorzien.

  Cobi de Jong
  www.cobidejong.nl

  Lees meer >> | 1276 keer bekeken

 • Tekentip 1 - Welke potloden heb ik nodig?

  3 januari 2019

  “Welke potloden heb ik nodig?” Dat is een vraag die veel beginnende cursisten aan mij stellen. Mijn antwoord is dan meestal dat alles goed is, als het maar een B-potlood is. Maar waar staat die B eigenlijk voor?

  Potloden kennen we in verschillende hardheden van H (Hard), F (Fein) en B (zacht) De B staat hier voor Blei wat lood betekent. Voor de tekenlessen gebruiken we meestal zachte potloden dus B.
  B-potloden zijn er in een oplopende reeks van B tot 9B waarbij B het hardst is en 9B het zachts. Zachtere potloden geven meer grafiet af en zijn daardoor zwarter. 
  Mijn ervaring is dat de hardheden per merk iets kunnen verschillen. Dus wanneer je ook andere hardheden wilt aanschaffen, koop deze dan van hetzelfde merk. Bekende merken zijn o.a. Bruynzeel, Cretacolor, Derwent en Faber castell.

  Je kan, als beginnende tekenaar, prima starten met een B of een 2B potlood. 

   

  Cobi de Jong
  www.cobidejong.nl

  Lees meer >> | 1833 keer bekeken

 • Meer blogs >>